Saborski zastupnici naglasili su u četvrtak tijekom rasprave o izmjenama Zakona o poljoprivredi kako treba poticati nabavu od lokalnih proizvođača hrane izražavajući nezadovoljstvo rastom uvoza.
Ružica Vukovac (Klub Za pravednu Hrvatsku) smatra da poreznim olakšicama treba poticati da ugostitelji kupuju od lokalnih proizvođača. Ugostitelji kažu da mali proizvođači nemaju kontinuitet u proizvodima, a zapravo im se “ne da zvati” pojedinačno proizvođače već im je lakše sve što trebaju naručiti na jednom mjestu, rekla je.
Na potrebu potpore lokalnim proizvođačima hrane ukazuje i Marin Miletić (Klub Mosta) navodeći da primjerice Nacionalni park Plitvička jezera kupuje manje od 10 posto domaćih proizvoda. „Kada tamo dođete jedete rumunjsko janje”, rekao je.
Besplatne obroke za školarce također bi trebalo nabavljati od lokalnih proizvođača, istaknula je Anka Mrak Taritaš (Klub Centra i GLAS-a).
S njome se slaže i Marijana Petir (Klub HDZ-a). „Interes nam je da se u hrvatskim školama li i drugim javnim ustanova doprema hrvatska hrana jer time pomažemo hrvatsku poljoprivredu a ne ono što stiže iz uvoza”, kazala je.
Nikša Vukas (Klub Socijaldemokrati) istaknuo je da u proizvodnji hrane Hrvatska nije samodostatna i da su trgovački lanci to dobro iskoristili. Trebali bismo naći način kako poticati domaće poljoprivrednike, poručio je.
Gase se domaće šećerane pa na policama imamo španjolski i slovenski šećer samo ne hrvatski, rekao je Davor Dretar (Klub Domovinskog pokreta).
Bojan Glavašević (Klub zeleno-lijevog bloka) ilustrirajući probleme u stočarstvu kazao je da se danas praktički nigdje ne može naći slavonska šunka jer su svinje uglavnom iz uvoza i ljudima se ne isplati držati domaće svinje.