Evo zašto je svježi mladi luk dobar za vaše zdravlje

Mladi luk, znanstvenog imena Allium fistulosum jedno je od povrća koje se koristi za jelo ali i ukrašavanje tanjura, a u njegovom okusu brojni uživaju.

Za razliku od običnog luka, njegov okus je nešto blaži, a sezona mu traje od ranog proljeća do kasne jeseni.

U mladom luku najbolje je uživati dok je svjež, no jeste li znali da je isto tako veoma koristan za zdravlje?

Mladi luk se veoma cijeni zbog svojih zdravstvenih prednosti, kao i hranjivih tvari koje sadrži. Nutritivno, sadrži vitamine A, C, D, E, K, B6 i B12, tiamin, riboflavin, kolin, pantotensku kiselinu i folat.

Također sadrži minerale poput kalcija, mangana, željeza, natrija, kalija, cinka, fosfora, bakra, selena i neke proteine. Stoga je to dobro uravnotežena prehrambena biljka koja pomaže u jačanju vašeg imunološkog sustava.

Ne biste se trebali iznenaditi kada čujete da ovo povrće ima i ljekovita svojstva. Uglavnom se koristi kao dio alternativne medicine u liječenju prehlade, krvnog tlaka, proljeva, apetita i gljivičnih infekcija te potiče cirkulaciju.