U organizaciji Grada Petrinje, na prostoru Sportsko-rekreacijskog centra „Pigik“, danas je službeno otvorena Petrinjska izložba gastronomije i kulinarstva i 13. Petrinjska kobasijada koja okuplja brojne poljoprivredne gospodarstvenike i obrtnike koji ovom prilikom Petrinjcima i Petrinjkama, ali i brojnim drugim gostima nude i prezentiraju svoje rukotvorine i domaće, ekološki uzgojene proizvode.
Sajam je otvorio petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović:
„Drago mi je što danas grad Petrinja i cijelo područje naše Banovine nastavlja bogatu tradiciju koju smo mi kao Petrinjci i kao kraj imali duboko u svojim korijenima. Znamo da je Petrinja bila i ostala grad kobasica, grad u kojem je prva tvornica hrvatske salame i grad koji je živio od kulinarstva. Danas smo na Pigiku koji je u prekrasnom ambijentu a najveći ambijent nam daju prije svega ljudi koji su došli danas ovdje, to su Petrinjke i Petrinjci koji se sjećaju što znači Petrinjska izložba gastronomije i kulinarstva.
Svjesni smo da nikada više ništa neće biti kao što je nekada bilo, svjesni smo da smo imali svoju industriju u kojoj je radilo 5.700 ljudi i svjesni smo da sada radi deset puta manje međutim na današnji dan treba se zahvaliti svim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvenicima, svima koji su došli danas ovdje i koji su pokazali da baštinimo tradicionalne vrijednosti. Baštinimo ih kroz ovu izložbu ali i kroz jednu vrstu natjecanja u kojem pokazujemo da nije problem napraviti kobasicu. Svake godine dižemo ovu manifestaciju na veću razinu i kroz ove delicije i kroz sve prijatelje grada Petrinje koji su došli pokazujemo da se vraćamo u prošlost i sve ono što treba sačuvati, to je prostor Banovine.
Neka ovo natjecanje bude poruka svima da se više angažiramo, da ne zaboravimo od čega smo živjeli, od čega smo stvarali novu vrijednost i ta nova vrijednost nas je napravila ljudima. Kada je natjecanje u pitanju neka pobijedi bolji ali cilj je danas biti zajedno ovdje i pokazati da smo zajedno. U tom natjecanju treba profitirati poznata petrinjska i banijska kvaliteta tih dragih ljudi koji su došli sa svih dijelova Banovine, neka profitira kvaliteta koja je uvijek ovdje došla do izražaja i pokazuje da ljudi znaju raditi kobasice i da su svi drugi u Hrvatskoj naučili kobasice raditi od Petrinje a ne mi od drugih.“ – zaključio je Dumbović.
Kako je istaknuo Ante Marić, privremeni pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i imovinu Grada Petrinje, ove godine predana su 84 uzorka. „Tako da su komentari ocjenjivača nakon što su ocijenili ove uzorke bili izvrsni. Ja sam baš osobno zadovoljan jer, tipa profesor Margeta koji ima svoje ime u Hrvatskoj je rekao da je ocjenjivao najbolje uzorke do sada, za razliku od drugih kobasijada, što je nama bila čast. Sve u svemu, prosječna kvaliteta svih tih kobasica u odnosu na prethodne Kobasijade iz godine u godinu raste. Tu je odigralo uloga i edukacija koju provodi Centar za šljivu i kesten, a tu doprinosi i projekt Banijske šara svinje jer sve više tih svinja je i u ovim kobasicama“, istaknuo je Marić.
Gradonačelnik Dumbović obišao je štandove izlagača a uz kulturno-zabavni program uslijedio je i tradicionalni „Petrinjski doručak“ koji je pripremljen u velikoj tavi od 1500 jaja i nekoliko kilograma kobasica, špeka i luka i koji je podijeljen građanima. Cjelodnevno događanje na „Pigiku“ biti će nastavljeno u poslijepodnevnim i večernjim satima, također uz glazbeni program i nastup Tarapana banda, te proglašenje pobjednika 13. petrinjske kobasijade.