Kofein je najkorišteniji psihoaktivni sastojak na svijetu. I to s dobrim razlogom – budi nas, pomaže da ispunimo obaveze i puni nas energijom.
Ljudi, međutim, često brinu trebaju li ograničiti unos kofeina ili ga potpuno izbaciti iz upotrebe.
Iako previše kofeina može izazvati nesanicu, nemir i ubrzani rad srca, u velikoj većini slučajeva kava je zapravo blagotvorna za zdravlje.
Ima mnogo namirnica i napitaka koje bi ljudi trebali konzumirati manje. Specijalizirani portal Science Alert piše zašto kava ne treba biti na tom popisu:
Zdravija jetra
Devet znanstvenih studija pokazalo je da je kava smanjuje rizik za cirozu jetre. Jedna šalica kave dnevno smanjuje taj rizik za 22 posto, dvije za 43 posto, tri za 57 posto, a četiri za čak 65 posto.
Bolesti srca
Revizija više od 200 istraživanja o utjecaju kave na srce pokazala je da ljudi koji piju tri ili četiri šalice kave na dan imaju 19 posto manji rizik da će umrijeti od kardiovaskularnih bolesti.
Dijabetes tip 2
Jedno veliko istraživanje pokazalo je da je svaka dodatna šalica kave na dan povezana sa sedam posto manjim rizikom razvoja dijabetesa tipa 2.
Rak
Znanstvena studija objavljena u europskom časopisu za prevenciju raka pokazala je da pasionirani ljubitelji kave (oni s najmanje tri šalice na dan) imaju 18 posto manji rizik razvoja raka jetre, endiometrija, usne šupljine, jednjaka i prostate.
Alzheimerova bolest i demencija
Meta-analiza istraživanja o utjecaju kave na mozak pokazala je da ljubitelji kave imaju otprilike 16 posto manji rizik da će patiti od Alzheimera ili demencije.
Depresija
Veliko istraživanje na 50 tisuća žena pokazalo je da jedna šalica kave smanjuje rizik razvoja depresije za 15 posto, a dvije do tri šalice dnevno za 20 posto.
Opća smrtnost
Velika studija na pola milijuna Europljana provedena u razdoblju od 16 godina pokazala je da muškarci koji piju tri ili više šalice kave dnevno imaju 12 posto manji rizik da će prerano umrijeti od onih koji je ne piju. Kod žena rizik je manji sedam posto. (H)