Obilježena 81. godišnjica stradanja hrvatskih i bošnjačkih vojnika u Villefrancheu-de-Rouergueu

Na poziv gradonačelnika Villefranche-de-Rouerguea Jeana-Sébastiena Orcibala i Veleposlanstva RH u Francuskoj, otpravnice poslova Senke Burić i vojne izaslanice pukovnice Sandre Jonjić, hrvatska delegacija nazočila je obilježavanju 81. godišnjice stradanja hrvatskih i bošnjačkih vojnika u ovom francuskom gradu. Delegaciju su činili predsjednik HVIDRA-e NZI-NZZ Valentino Rajković, članovi HVIDRA-e, predsjednik Udruge oboljelih od PTSP-a Tihomir Treščec, tajnik IPA-e SMŽ Dragan Umičević, tajnik UHDDR-a Dario Duić i predstavnik Udruge 102. brigade HV-a Alojz Hren, zajedno s predstavnicima Udruge Hrvata Occitanie i ratnim veteranima Francuske.

Ovaj događaj obilježava pobunu hrvatskih i bošnjačkih vojnika iz 13. SS divizije, koji su se 16. na 17. rujna 1943. godine pobunili protiv nadređenih Waffen-SS časnika. Pobuna, koja se odvijala na području Villefranche-de-Rouerguea, bila je prva veća pobuna na području Francuske, te prva zabilježena unutar postrojbi Waffen-SS-a. Unatoč početnim planovima, pobuna se razvijala stihijski, a izdajom i nagovorom dijela vojnika da odustanu kako bi sačuvali živote civila, SS postrojbe iz Rodeza uspjele su zauzeti grad. Zarobljeni vojnici, uključujući četvoricu vođa pobune, strijeljani su 17. rujna 1943. godine. Preostalih 289 vojnika poslano je u koncentracijske logore u Njemačku.

Dan nakon komemoracije, hrvatska delegacija, zajedno s predstavnicima francuskih ratnih veterana i Veleposlanstva RH, položila je vijenac u mjestu Gignac, odavši počast hrvatskom generalu Marku Slivariću. Zatvarajući svoju posjetu, predstavnici HVIDRA-e i ostale udruge nazočili su križnom putu i svetoj misi u Lourdesu.