Teška vremena, cijene lete u nebo … tako i hrane …
Bolji su od najboljeg čipsa. Složit će se s time svi njihovi ljubitelji. Odlično se kombiniraju se uz luk, a i uz domaći kruh. No, ovaj popularni specijalitet iz domaće kuhinje sve je skuplji, a samim time i sve nedostupniji. Naime, Čvarkijada u Vetovu kod Požege okupila je ljubitelje slavonske delicije – čvaraka. Iako su nekada smatrani jelom siromaha, njegova cijena je toliko otišla prema gore da si ih sve manje ljudi može priuštiti. Cijena im se kreće po 30 eura za kilogram, a sigurno će zbog afričke svinjske kuge biti još veće. A što je najvažnije u njihovo pripremi otkrili su oni koji znaju najbolje.
“Dobra slanina i dobra snaša koja će ih uputiti kako će to napraviti”, kazala je za RTL Danas majstorica pravljenja čvaraka Irena Zlomislić.
“Dobra vatra, bez vatre ništa, treba dobro potkurit tu vatru i onda ta slanina ide”, poručila je pak još jedna majstorica Vesna Batošak.
Peče ih dva puta
“Dva puta ih pečem, ozbiljno, ozbiljno”, naveo je majstor pravljenja čvaraka Drago Čakalić.
“Kad glavica luka ispliva na mast gore – onda su čvarci gotovi”, dodao je Zlatko Nikšić.
“Mi režemo na tanje, a dugačke komade – na ‘kajiše’, reklo bi se. Koja je tajna dobrih čvaraka? Znači tanko rezati i dobro upržiti s dosta mlijeka”, rekao je pak za HRT Hrvoje Kraljik iz Belišća.
“Nekih 45 minuta se tope, temperatura postojana 100 posto, vatra mora biti od početka do kraja jednaka, znači bez popuštanja. Na kraju moraju biti hrskavi, zlatno žute boje, ravnomjerno izrezani”, kazao je Ivan Đurđević iz Brestovca.
Ove poslastice nema bez prvorazredne svinje iz domaćeg uzgoja, a zbog svinjske kuge mnogi su u problemima.
“Sve se moglo raditi do negdje 28.4. ove godine, poslije više nije jer se u Slavoniji dogodilo to što se dogodilo, a da je Slavoncima sada teško – jako je teško. Mi smo uvijek bili pobjednici i u Domovinskom ratu 91..i opet će biti dobro da ljudi mogu raditi, živjeti, da se ne razilaze”, pojasnio je Zoran Džojić iz Županje.
Evo osnovnih koraka za pripremu čvaraka
Sastojci
Svinjska slanina (mogu se koristiti različite dijelove, kao npr. trbušina)
Voda
Sol
Po želji, dodaci kao paprika u prahu ili češnjak