Najspretnije i najsretnije sestre Denisa i Danila Zec na “XIII. Noćnom kupu sv. Eufemije”

Najspretnije i najsretnije sestre Denisa i Danila Zec na “XIII Noćnom kupu sv. Eufemije”

U organizaciji “Old timer klub Rovinj-Istra”, pod pokroviteljstvom TZ Grada Rovinja, Grada Rovinja, Maistre, brojnih podupiratelja ove subote, 30. rujna u Rovinju pred nekoliko tisuća znatiželjnika započela je tradicionalna manifestacija “XIII Noćni kup sv. Eufemije”.

Sama vožnja uličicama starog grada započela je u 20 sati, ali vozila i njihovi ponosni vlasnici okupili su se i ranije, kako bi se prisjetili prijašnjih druženja i ispričali si neke nove priče o svojim “punoljetnim” ljubimcima.

65 Oldtimera na rovinjskoj rivi

Riječ je o automobilskom natjecanju oldtimera koji se, kako je za Nacionalno.hr kazao predsjednik kluba Guerino Barbieri, više maze nego voze, pa je ovo i jedna od idealnih prigoda da se “provjetre” motori, ali i predstave prelijepi raritetni modeli.

Naime, riječ je o jedinstvenom natjecanju oldtimer vozila čija je posebnost u tome što se održava kao kružna vožnja preciznosti kroz pješačku zonu i starogradsku jezgru Rovinja. Time podsjeća na početke legendarne francuske gradske utrke “24 sata Le Mansa”, održane prvog puta 1923. godine vožnjom kroz malo ribarsko mjesto Le Mans. Jedinstveni je šarm ovog događanja te neponovljiva ljepota starogradske jezgre u noći.

“Voziti kroz rovinjski stari grad je poseban izazov, nije to normalna vožnja, naročito sa starim autima kojih ima i većih dimenzija, paziš na milimetar”, kazao je Guerino Barbieri predsjednik kluba.

Inače, ova utrka je nastala po zamisli Dubravka Zeljka i njegovo je dijete. Prvi rally koji smo organizirali je bio sa Bentleyima iz 1928, bilo je šest engleza i šest nijemaca. Vozilo se po velikoj kiši, sa kišobranima, jer se radi o autima bez krova. I to je u stvari bila ideja da nasavimo dalje sa oldtimerima koji su postojali u našem kraju, čuvali se i vezali se uz našu zaštitnicu, Sv. Fumu i tako, malo po malo stigli smo i do trinaesta godina” rekao je Guerino.

Fiat Balilla iz 1934. godine vlasništvo predsjednika kluba Guerina Barbieria

Najstariji oldaimer koji je nastupio na XIII Noćni kup sv. Eufemije bio je Fiat Balilla iz 1934. godine vlasništvo predsjednika kluba Guerina Barbieria, kojega je vozio njegov sin Masimo Guerina, osvojivši drugo mjesto.

2.mijesto Massimo i Valentino Barbieri

A prvo mjesto osvojile sestre Denisa i Danila Zec kćerke potpredsjednika “Old timer klub Rovinj-Istra” Danijela Zeca.

Prvo mjesto osvojile sestre Denisa i Danila Zec

A treće mjesto zasluženo je osvojio Talijan Paolo Turchet

3.mijesto Paolo Turchet Italia

Ove godine okupilo se 65 posada, iz Italije, Slovenije, Engleske, Njemačke, Austrije, ostatka Hrvatske. To je ne samo trka već i velik druženje i zabava.

Izvor: K. Branka

Kako će biti sa idućim, četrnaestim izdanjem zasad se još ne zna. Jedino je sigurno, bit će još ljepši, veseliji, jer da bi bili u priči s oldtimerima, to se mora voljeti, to čini dio obitelji, osobe koju volite, to je u stvari sve dio kulture življenja.

65 Oldtimera na rovinjskoj rivi

Dražen Prša