Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u utorak je objavilo ažurirane podatke na web stranici “Kretanje cijena” koja je dopunjena cijenama od 15. travnja 2023.
Prati se 1079 cijena za proizvode iz potrošačke košarice u trgovačkim lancima Konzum, Tommy i KTC, a ministarstvo navodi da je “na čitavom uzorku cijena koje se prate na stranici uočljiv opći trend pojeftinjenja ulja i deterdženata”.
Ministarstvo dalje navodi da su neke cijene i povećane te da se povećanje cijena uglavnom odnosi na sezonsko voće i povrće te meso i mesne prerađevine. S obzirom na to da smo navikli da je sezonsko voće i povrće jeftinije tijekom sezone jer ga tada i ima više, pitali smo ekonomskog analitičara Damira Novotnyja zašto je onda primijećeno poskupljenje sezonskog voća i povrća.
Kako je Novotny objasnio za N1, dva su ključna razloga za to. Jedan se odnosi na to što je Hrvatska jako ovisna o uvozu, a drugi leži u povećanju troškova proizvodnje.
“Bilo bi jeftinije kad bi se proizvodilo u Hrvatskoj. Kad se ne proizvodi u Hrvatskoj onda ne može biti jeftinije. Hrvatska je visoko ovisna o uvozu i voća i povrća. Domaća proizvodnja ne osigurava potrebe. Kad kažem domaće potrebe, mislim prije svega na turizam koji značajno povećava domaću potražnju za voćem i povrćem”, kazao je Novotny pa nastavio:
“S jedne strane turizam ocjenjujemo kao stratešku granu koja je potrebna Hrvatskoj, a s druge strane imamo negativne učinke turizma upravo na jačanju domaće potražnje za proizvodima koje mi ne proizvodimo.”
Novotny ističe da je Hrvatska, uz Crnu Goru, jedina turistička mediteranska zemlja koja nema dovoljno proizvodnje hrane, a posebno voća i povrća. “Mi smo veliki uvoznici. Kako uvozite povrće iz Španjolske ili Italije i Turske, naravno da su troškovi značajno veći nego kad je to domaća proizvodnja.”
Naš se sugovornik potom osvrnuo i na pvoećane troškove proizvodnje. “S druge strane, troškovi proizvodnje su u međuvremenu povećani. Kako imamo usitnjenu i nisko produktivnu proizvodnju povrća, nemamo ekonomiju obujma kao što imaju Talijani i Španjolci, naravno da su onda troškovi proizvodnje i domaćeg povrća kojeg nema baš previše relativno visoki.”
Autor Tanja Gojsilović/N1.